Ką valgysime 2019-aisiais? | Kiki fit
maistos-tendencijos-drakono-vaisius

Ką valgysime 2019-aisiais?

Jeigu jūsų skonio receptoriai itin jautrūs gurmaniškiems malonumams, sužinoti, kokios maisto tendencijos prognozuojamos šiems metams, bus neabejotinai įdomu. Sveikesni pasirinkimai šiemet neabejotinai vis dažniau atsidurs mūsų lėkštėse, nors kai kurios rekomendacijos iš pirmo žvilgsnio gal ir skamba kiek neįprastai… Gal norėtumėte paragauti humuso ledų? Taip, tokie desertai dabar tikrai madoje!

Veganizmas/Peganizmas

Veganiška mityba sparčiai populiarėja pastaruosius kelerius metus. Ją praktikuojantys skelbia daugybė Holivudo žvaigždžių, prekybos centrų lentynose atsiranda naujų veganiškų maisto produktų, tai populiarėja jau ir mūsų draugų tarpe.

Naujoji veganiškos mitybos pakraipa – peganizmas, kuris į vieną vietą sujungia “paleo” ir veganišką mitybą. Tai valgymas, mimikuojantis tai, kaip maitinosi pirmykščiai žmonės prieš daugybę metų, atsisakant perdirbto maisto ir visą dėmesį skiriant daržovėms, vaisiams, riebalams. Peganiška mityba skatina atsisakyti grūdų ir ankštinių produktų, mat šie atsirado tik vėlesniais laikais, kai išsivystė žemdirbystė.

Kai kurie specialistai teigia, kad tokia mityba – pati sveikiausia, tačiau jeigu norite būti tikri, kad jums nepritrūks jokių svarbių mikroelementų, turėsite tiksliai sekti savo mitybą. Tačiau pasilaikyti veganiškos ar peganiškos mitybos, atsisakyti produktų, kurie turi daug glitimo, pieno produktų bent kelioms savaitėms naudinga būtų daugeliui – taip atrasite naujų skonių ir receptų, galėsite pasitikrinti, kai jūsų kūnas reaguoja į pieną bei grūdus. Daugelis sako, kad malonus šalutinis tokios dietos poveikis – išaugęs energingumas. Tad šiemet būkite atviri naujiems mitybos būdams.

O veganizmą kaip mitybos būdą papildo ir dar viena tendencija – išaugęs susidomėjimas mėsos bei žuvies alternatyvoms, pagamintomis iš augalinių ingredientų. Turint omenyje, kad mus pasiekia vis daugiau informacijos apie neetiškai auginamus gyvūnus ir mėsą, kuri mūsų kūną daugiau nuodija nei pamaitina, galima suprasti, kodėl net ir visavalgiai atsigręš į augalinės kilmės maistą. Prognozuojama, kad daugelio pamėgtus užkandžius – kiaulienos skūreles ar džiovintą jautieną šiemet pakeis traškūs džiovinti grybai ar sojos traškučiai. Augalinės, iš žirnelių, pupelių ar kitų ingredientų pagamintos alternatyvos atsiranda ir žuviai bei egzotinėms jūros gėrybėms. Pastaruosius keisti augalinės kilmės užkandžiais – dar viena stipri maisto tendencija.

Kitokie jūriniai produktai

Daugelis jau išbandė jūros dumblių traškučius, kuriuos galima rasti daugelyje lietuviškų prekybos centrų. Galite tikėtis, kad jų lentynas netrukus papildys ir dar daugiau įdomių delikatesų – jūros dumblių pienas, rusvųjų dumblių makaronai bei traškios lazdelės, iš vandens lelijų sėklų pagaminti traškučiai, augalinės tuno alternatyvos, traškios lašišų odelės. Ar pastebite dėsningumą? Valgysime ne tik ant žemės, bet ir po vandeniniu užaugusius augalus.

Probiotikai

Augant susidomėjimui ir informacijai apie žarnyno sveikatos svarbą, auga ir susidomėjimas naudingų gyvųjų bakterijų – probiotikų, turinčiais produktais. Dėl šios priežasties praėjusiais metais visur mirguliavo raugintas maistas, o šiais metais galite tikėtis, kad probiotikais bus praturtinti ir tokie maisto produktai, kaip granola, avižinė košė, riešutų sviestas. Tokio maisto jau galite rasti Vakarų šalių parduotuvėse, skirtose sveikam maistui – laiko klausimas, kada jis pasieks ir Lietuvą.

Tahini ir humusas su viskuo, visada

Šie du gardumynai, atkeliavę iš Vidurio Rytų, 2019-aisiais išpopuliarės dar labiau. Tahini (sezamų pasta) jau dabar yra tituluojama “naujuoju migdolų sviestu” ir naudojama kaip svarbus ingredientas gaminant įvairiausius padažus, tepama ant duonos, dedama į desertus arba valgoma pati viena, į ją mirkant vaisius ir daržoves.

O štai humusas, nors ir kaloringas, tačiau turintis daug naudingųjų medžiagų, vis dažniau panaudojamas gaminant įvairiausius desertus, pradedant kepiniais bei šokoladinėmis užtepėlėmis baigiant… jau mūsų minėtais ledais. Tahini pasta, beje, taip pat naudojama ledams gaminti!

Natūralūs desertai

Viena tendencija papildo kitą. Ką tik minėti ledai ir augantis susidomėjimas sveikesnėmis maisto produktų alternatyvomis šiemet žmones skatins ieškoti vis sveikesnių ir natūralesnių saldumynų idėjų. Galėsite paragauti ledų, pagamintų iš kokosų vandens ar avokadų – pasterieji, beje, atsidurs ir šokoladiniuose putėsiuose. Lapinis kopūstas taps svarbiu šokoladinių braunių ingredientu, o vaisiai ant stalo bus patiekiami pagardinti vos vienu ingredientu – cinamonu.

Turite be galo skanaus ir sveiko deserto receptą? Pasidalinkite komentaruose – juk saldumynai aktualu kiekvienam. Visata jums už tai padėkos. 🍬🍪🍯

Sėklų sviestai

Daug naudingų medžiagų turintys riešutų sviestai šiemet užleis vietą įvairiausiems iš sėklų pagamintiems sviestams. Galėsite paragauti saulėgrąžų, moliūgų sėklų, net ir arbūzų sėklų sviesto! Šie maisto produktai, kaip ir riešutai, turi daugybę naudingų medžiagų, gerųjų riebalų, tačiau tai bus naujas būdas paįvairinti jūsų gaminamus patiekalus, kuriuo galės mėgautis net ir tie, kurie yra jautrūs riešutams. Tiesa, perkant sėklų ir riešutų sviestą nepamirškite svarbiausios taisyklės – ingredientų sąrašas turi būti kuo siauresnis, idealu, jei jis apsiriboja vos vienu ingredientu. Venkite bet ko, kas turi pridėtinio cukraus.

Vabalai

Taip, šis egzotiškas ingredientas atkeliauja ir į vakariečių lėkštes. Daug baltymų turintys vabalai jau patiekiami prabangiuose restoranuose, parduodami kai kuriuose prekybos centruose ledinukų ar traškučių pavidalu. Ar ragausite?

Natūralūs vynai

Po vabalų fiestos tikrai norisi taurės gero vyno. Apie daugybę sveikatai nenaudingų ingredientų, kurie atsiduria mūsų lėkštėje, mes jau žinome nemažai, o pastaruoju metu kritiškas žvilgsnis buvo nukreiptas ir į alkoholinius gėrimus. Atsiranda vis daugiau informacijos apie tai, kad neorganiniai vynai yra gaminami iš vynuogių, kurios nupurkštos pesticidais, apdirbtos įvairiomis cheminėmis medžiagomis – tai priemonės, kurias naudoti kol kas yra leidžiama, tačiau jokios informacijos apie tai, ką geriate, jūs ant vyno butelio etiketės nerasite. Na, o jeigu turite galimybę gerti puikaus skonio natūralų arba organišką vyną, kodėl nesuteikus prioriteto būtent jam?

Ši tendencija dar gana nauja, tad tikslaus apibrėžimo, kas yra vadinama “natūraliu” vynu, dar nėra, tačiau įprastai tokiu yra laikomas vynas, kuris pagamintas iš vynuogių, užaugintų organiškame arba biodinamine (taip vadinamas pats save išlaikantis ekologinis ūkis) vynuogyne. Gaminant natūralų vyną vynuogės fermentuojasi pačios, nenaudojant jokių dirbtinių fermentaciją skatinančių medžiagų ar sintetinių priedų.

Kitą kartą vakarieniaudami gerame restorane, paragaukite natūralaus vyno – jį dabar tikrai pastebėsite vis dažniau.

Tikra duona

Natūralaus raugo, pagaminta tik iš miltų ir vandens, be jokių sintetinių priedų – tokia, kurią galima valgyti be sąžinės graužaties. Natūralios duonos populiarumas kyla, tad ir galimybių ją įsigyti tik daugės. O gal pradžiuginkite visą šeimą ir savaitgalį ją iškepti pabandykite patys?

Ramiojo vandenyno regionas

Pirmiausiai mūsų dėmesį į jį atkreipė taip išpopuliarėję havajietiškieji “poke” bei Budos dubenėliai, o dabar ragausime ir kitus iš šio regiono atkeliavusius ingredientus ar patiekalus: egzotinius vaisius guavą bei drakono vaisių, džiovintas krevetes, krevečių pastą, sepijas, Filipinietišką dešrą longganisą… Štai jums ir idėja, ko prašyti lauktuvių iš po egzotines šalis keliaujančių draugų!

Riebalai

Pastarieji keli metai bus laikas, kuris pakeitė daugelio žmonių požiūrį į riebalus. Ketogeninė ir kitos angliavandenius ribojančios dietos prisidėjo prie gerųjų riebalų populiarinimo, tad galime tikėtis, kad ir parduotuvių lentynose atsiras daugiau sveiko maisto opcijų, kurios turės daugiau riebalų. JAV “Whole Foods” prekybos centre jau galite rasti užkandžių, kurie vadinami “riebalų bomba”. Taip pat ragausime šokoladą iš kokosų sviesto ir sviestinės kavos įkvėptus veganiškus gėrimus. Tik nepulkite užsisakinėti karštame aliejuje virtų bulvyčių – mes juk kalbame apie sveikuosius riebalus.

Kanapės 

Ar pastebėjote, kad kanapės dabar pastebimos vis dažniau? Vakarų šalims po truputį legalizuojant kanapių bei iš jų pagamintų produktų vartojimą, augantį kanapių populiarumą pastebime kiekvienas. Didieji drabužių prekybos tinklai pristato iš kanapių pluošto pagamintus drabužius, kiti gamintojai pristato veikliųjų medžiagų neturinčius, tačiau iš kanapių pagamintus maisto produktus bei grožio priemones. Prognozuojama, kad 2019-aisiais tokie produktai dar labiau išpopuliarės.

Prioritetas vertybėms

Šiais metais vis labiau vertinsime kokybę ir gamintojus, kurie mums nemeluoja, palaikysime smulkius ūkininkus ir skaitysime, kas ant maisto etikečių nurodyta net ir smulkiausiomis raidėmis. Atsiranda vis daugiau kokybiško maisto alternatyvų, naujų turgų bei žinių apie tai, ką patys dedame į burną ir kuo maitiname savo šeimą. Dėl šios priežasties šiais metais žmonės vis dažniau prioritetą teiks kokybei, o ne kainai ar kiekybei, palaikys gamintojus, su kuriais mus sieja tokios pačios vertybės.

O dabar sakykite, kuri maisto tendencija jus vilioja labiausiai?

Komentuoti